Vanuit Fleurop geldt dat alle leden een verplichte certificering Duurzame Bloemist moeten hebben. Deze certificering wordt gecoördineerd en gefaciliteerd vanuit de onafhankelijke stichting: Barometer Duurzame Bloemist*. Dit is een onafhankelijk en officieel keurmerk, waarmee de bloemist aantoont duurzaam te zijn.

*De criteria van Barometer Duurzame Bloemist komen via vastgelegde procedures tot stand met behulp van het SMK College van Deskundigen agro/food Plantaardig. Dit College stelt de objectieve criteria vast voor duurzamere inkoop en bedrijfsvoering.

Hoe wordt een bloemist duurzaam?

Wanneer een bloemist voldoet aan de eisen van Barometer Duurzame Bloemist, mogen zij zich officieel duurzame bloemist noemen. Middels deze certificering toont de bloemist aan dat het assortiment bloemen en planten, en tevens de bedrijfsvoering in de winkel, duurzamer zijn.

Voorwaarden:
Er zijn drie certificeringen bij Barometer Duurzame Bloemist, te weten: Goud, zilver en brons. De certificering is afhankelijk het aantal behaalde punten op het gebied van o.a.:

  • Percentage inkoop duurzame bloemen en planten
  • Afvalscheiding
  • Duurzaam energieverbruik (o.a. vermindering, groene stroom, energiezuinige lampen)
  • Duurzaam transport (o.a. schone motor of elektrisch, medewerkers geschoold in Nieuwe rijden, stimulering woon/werk verkeer met OV of fiets)
  • Geen gebruik maken van wax, glitters, lak en chloorhoudende producten
  • Werknemers worden conform de CAO Bloemendetailhandel behandeld.

Middels het duurzame certificaat onderscheidt de Fleurop bloemist zich en voldoet zij aan de toenemende vraag naar duurzaamheid vanuit de markt.

logo-barometerduurzamebloemist.png